Det började med att Lars-Erik från Engel, den österrikiska maskintillverkaren med kontor här i Jönköping, hörde av sig till oss på 3 Button Group. Lars-Erik frågade om vi kunde lägga annat åt sidan för att i rekordfart bygga en ny produktionslina åt en skyddsmasktillverkare i Stockholm.

Jag tog kontakt med Michael Klockseth, vd för lilla Tiki Safety som berättade att de översvämmats av ordrar från i stort sett alla sjukhus i Sverige, men också från andra länder. När förfrågningar på jätteordrar började komma också från Region Stockholm, USA, Kina, Thailand och National Health i Storbritannien, då var man tvungen att ta ett beslut: endera säga nej, eller satsa på att bygga en ny produktionslina. Men i så fall måste den byggas rekordsnabbt och utan det vanliga kommersiella tänkandet från alla inblandade.

Vi såg att det var möjligt och kände en enorm vilja från alla inblandade att bidra. Nu har vi lovat att produktionen av världens högst klassade skyddsmask ska vara igång om 5 veckor.

Innan jag åker tillbaka till Jönköping berättar vd Michael Klockseth att skyddsmasken konstruerats för ett par år sedan, just för att skydda mot livsfarliga virus som t ex Corona, och Ebola. Men eftersom det tar flera år att uppmärksammas, accepteras och upphandlas av sjukvården, har man varit tvungen att satsa på andra branscher till att börja med, miljöer där t ex asbest- eller kvartsdamm är ett problem.

Michael visade också varför Tikis skyddsmask är den bästa. Den har en fläkt som skapar ett undertryck innanför visiret och som gör det lättare att andas där bakom. Visiret av PET-plast sluter helt tätt mot huden, men masken känns ändå bekväm tack vare listen av mjuk tpe-plast. Den har LED-belysning som gör det lättare att se, vilket också den automatiska fläkten bidrar till genom att hålla visiret klart. Den är 3-4 gånger lättare än andra masker på samma skyddsnivå, minst hälften så dyr och ger inte den klaustrofobiska känsla som en mask kan ge. Dessutom är det lätt att prata med masken på.

På 3 Button Group i Jönköping har vi nu lagt alla andra projekt åt sidan. Det är fantastiskt hur alla vill hjälpa till när arbetet känns extra meningsfullt. Eftersom teknikmässan på Elmia blev inställd hade Engel precis rätt maskin stående i Jönköping. Den skickar de upp till Stockholm. ABB har lovat att frångå orderkön och leverera själva roboten så snabbt det bara går. Vi som är specialiserade just på plock-, pack- och palleteringsprocesser och med särskild erfarenhet från plastindustrin, har börjat konstruera linan. Projektledaren Daniel Alpenbergs fru är sjuksköterska, så han är av naturliga skäl extra engagerad i projektet.

Nu krävs stordåd i varje led för att lyckas. Om fyra veckor ska det specialtillverkade formverktyget vara på plats. Vårt jobb blir att installera och programmera roboten som ska plocka in och plocka ur visiren av hårdplast i formverktyget där den mjuka listen som tätar och gör masken bekväm mot ansiktet sprutas in av maskinen från Engel.

Med den nya automatiserade linan kommer Tiki Safety att kunna producera 3 masker i minuten och 1 500 per dygn. Man kommer att klara beställningarna. Michael Klockseth, vi på 3 Button Group, Lars-Erik och ABB är alla eniga om att det känns väldigt bra.

Jonas Bülow, 3 Button Group, 073-415 85 58
Michael Klockseth, Tiki Safety, 0709-59 39 10